Bed and Breakfast Vaassen.
Het is maandagavond, de telefoon gaat…
Een mevrouw uit Den Haag wil drie kamers reserveren, helaas zitten we op die datum al helemaal vol. Dat vindt ze erg jammer, want ze kent deze omgeving nog heel goed van vroeger. Ze zat hier tegenover op de kleuterschool en is hier vaak bij de nonnen geweest. Haar ouders liggen begraven op de oude begraafplaats tegenover de katholieke kerk, bij de “gewone” mensen.
Terwijl ik haar aan de telefoon heb, bedenk ik me dat ik nog nooit op die begraafplaats geweest ben. De begraafplaats is onderdeel van het monumentencomplex waar ons pand ook bijhoort.
Het maakt me wel nieuwsgierig, wie zijn die belangrijke mensen dan?
Ik loop door het draaihek het grindpad op en bekijk het beeld dat ik bij ons thuis vandaan altijd zie: het beeld van de gekruisigde Jezus Christus.
Het beeld is gemaakt van gietijzer en hier omheen liggen de rijker uitgevoerde priestergraven en de graven van de adel van kasteel de Cannenburgh.
Ook zie ik het graf van Pastoor J.H.M. Hagen (1865-1937), de pastoor waar onze straat naar vernoemd is.
Tijdens zijn pastoraat werd in 1929 dit zusterklooster gebouwd. De zusters leidden de kleuterschool, gaven naai- en breilessen en hielden een pension in het Theresiahuis (zo heette ons huis vroeger).
Op internet lees ik dat er op deze begraafplaats 199 personen begraven liggen in 117 graven. De meest voorkomende namen:
- Hagen (8x)
- Bouwmeester (6x)
- Timmer (6x)
- Breden (5x)
- Hullegie (5x
- Berenschot (5x)
- Bourgonje (4x)
- Hendriks (4x)
- Leerkes (4x)
- Nijman (4x)
Jammer, ik weet de achternaam van die mevrouw uit Den Haag niet meer. Wel had ik nog iets te vertellen tegen haar over Den Haag wat zij nog niet wist… Er is namelijk een straat in Den Haag vernoemd naar ons prachtige dorp Vaassen, dat had ik een keer op Twitter gelezen:
Mooi he?
De Vaassenstraat in Den Haag
Tot volgende week!
Geef een reactie